Kāpēc izvēlēties kafijas automātu?

kafijas automātsVispār jautāt kafijas mīļotājam “kāpēc pirkt kafijas automātu” ir nedaudz dīvaini. Ja reiz ik rītu uzsākam ar kafijas krūzi rokās, darbā mīlam baudīt kafiju un arī vakarā labprāt izdzeram kādu tasīti aromātiskas un maigas kafijas – kāpēc gan nepadarīt šo kafijas dzeršanas, gatavošanas un baudīšanas rituālu vēl īpašāku, vienkāršāku un aizraujošāku?

Un kafijas automātu izvēle ir tik plaša, ka izvēlēties sev piemērotāko (to, kurš pagatavos tieši tādu kafiju, ko esam iecienījuši visvairāk) ir pavisam vienkārši. Ja ar “kāpēc” esam tikuši galā (kas ir pavisam vienkārši), tagad jādomā “kādu”.

Interesanti ir tas, ka varam izvēlēties atsevišķi stāvošu vai iebūvējamu kafijas automātu. Iebūvējams automāts gan pieprasa daudz vietas, speciālu nišu, kā arī elektrības un ūdens pieslēguma iespēju, tomēr virtuves interjerā iekļausies nevainojami. Lielākoties gan izvēlamies atsevišķi stāvošos kafijas automātus – vienkāršāk un parocīgāk, ar iespēju pārvietot.

Atkarībā no kafijas pagatavošanas veida, var izvēlēties kafijas automātu gan kapsulu tipa, gan espresso automātu. Espresso pagatavošanas kafijas automāts katru rītu uzmundrinās ar stipru un možu kafijas tasi. Tomēr nevajag baidīties espresso kafijas automāts nenozīmē vien to dikti stipro, mazajā tasītē esošo kafiju, pēc kuras baudīšanas nevar iemigt vismaz 12 stundas. Espresso kafijas automāts lieliski prot pagatavot arī citus kafijas veidus (amerikano, kapučīno latti un tā tālāk). Atbilstošā kafijas dzēriena pagatavošanai kafijas automāts zem augsta spiediena izlaiž ūdeni cauri maltai kafijai, ļaujot tai sevī uzsūkt visu garšu un aromātu. Kafijas aparāts ar automātisku espresso pagatavošanas veidu pats ieveidos malto kafiju tabletē, caur kuru izies ūdens, lai pagatavotu dzērienu. Bet pusautomātiskais pagatavošanas veids ļaus pašam piedalīties kafijas gatavošanas procesā – pašam nāksies iebērt un noblietēt maltās pupiņas speciālā metāla radziņā, lai pēc tam, ieliekot to kafijas automātā, varētu pagatavot kafiju.

Universāls kafijas automāts dzēriena pagatavošanai izmanto gan malto kafiju, gan arī kafijas pupiņas. Kafijas aparāts ar iebūvētām kafijas dzirnaviņām pats samals nepieciešamo pupiņu daudzumu dzēriena pagatavošanai. Savukārt malšanas pakāpes regulēšanas iespēja ir ļoti svarīga, jo par daudz sīki samaltas pupiņas kafijai piešķirs rūgtumu, bet lielāki graudiņi dzērienu padarīs vājāku un nedaudz skābāku. Ja kafijas automāts tiek lietots vairāk nekā 10 reizes dienā, tad konteineram kafijas pupiņu iebēršanai ir jābūt vismaz 300 gramus lielam.

Kapsulu kafijas automāts būs mazāk kaprīzs savās prasībās. Tas izmanto hermētiskas kapsulas, kuras satur dažādu garšu malto kafiju dažādiem dzērieniem – kapučīno, latte. Bet katrs kapsulu kafijas automāts izmanto savas unikālās kapsulas, kuras nederēs jebkuram citam kapsulu kafijas aparātam.

Kapučīno arī ir lielisks kafijas dzēriens, ko iecienījuši daudzi – jo īpaši vēlās pēcpusdienās un vakaros. Tas ir espreso ar biezām piena putām. Par piena saputošanu kafijas automātā atbild kapučinators – speciāla ierīce karsta tvaika padošanai, lai varētu saputot pienu vai saldo krējumu.Kafijas automāts ar kapučīno pagatavošanas iespēju pats pasniegs karstu tvaiku uz rezervuāru ar pienu vai saldo krējumu, lai pārvērstu tā saturu biezās putās. Atliks vien ieliet pienu, nospiest ieslēgšanas pogu un pēc minūtes kafijas aparāts pasniegs smaržīgu kapučīno, latte, makiato un citus kafijas dzērienus, kuros tiek izmantots piens.

Arī kafijas automātam, kā citām ierīcēm, būtiska ir jauda. No jaudas ir atkarīgs ne tikai kafijas stiprums, bet arī tas, cik ātri kafijas aparāts pagatavos dzērienu. Taču, jo mazāka ir jauda un kafijas vārīšanas ātrums, jo stiprāks sanāk dzēriens, tāpēc perfekti būs piemērots kafijas aparāts ar jaudu 1000-1500 W. Kafijas stiprumu ietekmē arī ūdens padeves veids, temperatūra un kafijas šķira.

Izvēloties kafijas aparātu mājām, izskatiet divas iespējas – kapsulu kafijas automātu vai  kafijas aparātu espresso pagatavošanai. Vislabāk izvēlēties ūdens rezervuāru līdz 1,5 litriem, nelielu kafijas ielādi, maltās kafijas un kafijas pupiņu izmantošanas iespēju un automātisku vai pusautomātisku kapučīno pagatavošanas iespēju,